Írásos publikációk:

Image

A nők félnek a megbélyegzéstől, ha kiderül, hogy isznak.

Noha sokan gondolják azt, hogy csak az az alkoholista, aki látványosan sokat iszik, a kép ennél sokkal árnyaltabb. Sőt, az sem igaz, hogy az alkoholfüggőség a férfiak sajátja, hiszen ahogyan Bajzáth Sándor fogalmaz, a statisztikák szerint a nők is fölzárkóztak.

Miért baj, ahogyan Majka kitálalt Curtis függőségéről?

Akár alkoholista, akár drogfüggő a barátunk, szerelmünk, társunk, családtagunk, iszonyú fájdalmas nézni, ahogy tönkreteszi magát. Fájdalmas az is, hogy mennyiszer hagy cserben és mennyiszer húzzuk ki a szarból. Majka ezt nem bírta tovább, ő elérte a saját mélypontját, amikor Curtis sokadszor nem tudott felállni vele a színpadra. Addiktológiai konzultáns szerzőnk a két rapper példáján mutatja be, hogy mit tehetsz, ha te is segítenél a hozzátartozódnak kilábalni a függőségből...

"Egy év alatt tett kukából zabáló, húgyszagú, összeszart csövessé a pia"

Az alábbi írásnak lehetne az az apropója, hogy itt a karantén, hiszen most a bezártság miatt nő a feszültség, az egyedülállók még magányosabbak, a családok még jobban szenvednek, főleg, ha alkoholista is van köztük. Sokan vesztették el a munkájukat, a megélhetésüket, akár a lakhatásukat, és sokak számára a közelgő ünnepek is nehezek lesznek érzelmileg. Ez mind a melegágya a növekvő alkohol- és gyógyszerfogyasztásnak.

Engem, aki mindent túlélt, aki pocsolyából szúrt, pont egy vírus nyírna ki?

Koronavírus-járvány idején minél kevesebb tényleges emberi érintkezésre van szükség, ellenben a szenvedélybetegeknek a felépülés elérése és megtartása érdekében minél több józan, pozitív kapcsolódás az üdvözítő, mert „egyedül nem megy”. A függőség hosszú távon elszigetel, elmagányosít. Igazi paradoxon.

Drágul a drog, kevés a turista, betörni, lopni is nehezebb - függők a járvány idején

Egy egy éve józanodó kliensem írása

Azt mondják, ha nem emlékszel az utolsó részegségedre, akkor az még nem történt meg. 2015. március 20. péntek. Kötetlen munkaidőben dolgozom, így otthon voltam aznap (is). Vártam egy telefont munka ügyben, anyukámat kezelésre kellett volna vinni a város másik végébe... az élet nagy kihívásai... és egy üveg vodka után valóban azok.

A társfüggőségre jellemzőek a torz, túlzó hiedelmek, feltevések.

A társfüggőségre jellemzőek a torz, túlzó hiedelmek, feltevések. Az ezt olvasó társfüggők közt kinek nem jutottak ezek a tipikus szavak, gondolatok az eszébe?

Egy újabb józanodó kliensem írása, nem túl hosszú, érdemes végigolvasni.

Harmickilenc éves vagyok, két kamaszgyermek édesanyja, házasságban élek. Ma 77 napja, hogy nem ittam alkoholt. Alkoholizmusom kb. 8év alatt alakult ki és az utolsó két évben vált súlyossá. Nem volt válaszút, nem történt semmi drámai, utolsó csepp a pohárban. Hazudnék, ha azt állítanám a gyermekeim miatt vagy a férjem miatt döntöttem úgy, hogy abbahagyom az ivást.

A megmentésről velősen

A lenti idézet nekem nagyon beégett, ennél töményebben, még senki sem adta át... Ha az alábbiakhoz segítség kellene, keressen! "Hosszú és különös tapasztalatokkal tele életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni.

Társfüggő az, aki, ha haldoklik, valaki más élete pereg le a szeme előtt. 🙂

A társfüggés jellemzői komolyabban: 1. Ép, stabil, önálló identitás hiánya, ami a gyermekkorra vezethető vissza. A személy csak másokhoz való viszonyán keresztül képes meghatározni önmagát. 2. Fokozott függőségi igény, ami a gyermekkorra vezethető vissza...

Félelmek

Sok szenvedélybetegnek vannak vélt vagy valós félelmeik avval kapcsolatosan, milyen lenne az élet józanul, és ezek a félelmek jó alapot adnak ahhoz, hogy ne változtassanak. Nekem a felépüléssel kapcsolatosan (nem fontosság szerint, a teljesség igénye nélkül) a következő félelmeim voltak.

Az önátbaszás vége

Az aktív kábítószer és alkohol használatom idején nem voltak előttem pozitív példák, nem ismertem senkit a környezetemben, akik leálltak és számomra szimpatikus, vonzó lett volna a szerhasználat utáni életük.

Egy épp egy éve józanodó kliensem önvallomása.

„Novemberben hallottam egy beszélgetést a rádióban egy poklok-poklát megjárt heroinistával. Nem tudtam fogást találni rajta, minden szava hiteles volt. Kiderült, hogy addiktológiai konzultánsnak képezte ki magát, lehet hozzá fordulni segítségért. Utánaolvastam, a honlapján volt valami olyan szlogen, hogy csak te tudod megcsinálni, egyedül nem tudod megcsinálni.

Önvizsgálat

Ön hányadán áll az alkohollal? Érdemes ezt az Amerikai Nemzeti Alkoholtanács által kidolgozott kérdéssort végigolvasni, válaszolni... A végén található a megjegyzés hozzá. Ne feledje, van segítség! Keressen!

Ha az alábbi kérdések közül több húsba vág, akkor szüksége lehet segítségre!

Elhatározta-e már valaha, hogy nem iszik, mondjuk egy hétig, de elhatározása csak pár napig tartott? Nem kívánja-e, hogy környezete hagyjon békén italozása dolgában - ne utasítgassa, hogy mit tegyen? Áttért-e valaha egyik italfajtáról a másikra abban a reményben, hogy az új italtól nem részegedik le?

Kicsit hosszabb szöveg. ám érdemes mindenkinek végigolvasnia, aki úgy érzi, gondjai vannak az alkohollal, vagy akármilyen tudatmódosítóval.

Benne az írójának minden kételye, tehetetlensége, bűntudata, nagyon plasztikusan megfogalmazva. A felépülés nem annyi, mint nem inni, annál sokkal több. A nem ivás csak a kezdet és van hozzá segítség.

Ha a szülei alkoholisták/drogfüggők voltak

Ha a szülei alkoholisták/drogfüggők voltak vagy egyszerűen "csak" más rendellenes működésű családban nőtt fel, melyet olyan kényszerviselkedések jellemeztek, mint a szerencsejáték, vagy túlzott evés; vagy krónikus betegséget, profán vallási nézeteket tapasztalt...

Drogfüggők családjainak jellemzői

Családon belüli merev-idejétmúlt érintkezési formák – infantilizáció (20 éves fiút még a mamája öltözteti, törölgeti a hátát, 18 éves lány magázza a szüleit, miközben a barátnőjével be-széli meg az abortuszát...

Szenvedélybetegek hozzátartozóinak hasznos idézet. Ha egyedül nem tudja alkalmazni, kérjen segítséget! A megosztását megköszönöm.

"Hosszú és különös tapasztalatokkal tele életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet.

Addikciókra hajlamosító tényezők II. (részlet egy felépülő nővel készített interjúmból)

"Anyáméknak szóban soha sem fejeztem ki, hogy mellőzöttnek érzem magam (gondolom azért is, mert fogalmi szinten ez nem így képeződött le bennem), hogy több figyelmet szeretnék, hogy féltékeny vagyok.

Ha segíteni szeretne hozzátartozójának, hívjon, ne magát eméssze!

A „három NEM” szabálya. A (hozzátartozók) „három NEM” szabálya: NEM te okoztad, NEM tudod kontrollálni és NEM tudod meggyógyítani.

Diszfunkcionalitás, mint a függőség kialakulásának melegágya.

A rossz családi mintázatok a felépülés során felülírhatók, ám ehhez hosszú évek munkája szükséges. A szerhasználat abbahagyásától nem javul meg minden azonnal, sőt... Öntudatlanul követem el ugyanazokat a hibákat, amiket otthon tanultam.

Írásom a drogrehabilitációmról. Megjelent a HVG Pszichológia 2014/2 számában. A megosztást megköszönöm!

Bajzi vagyok. Függő. Körülbelül tizenöt évet töltöttem el kényszeres és szenvedélyes kábítószerhasználattal. Ennek a mélypont elérésekor a komlói Leo Amici terápiás intézetben tudtam véget venni. Ma, a cikk írásakor tizenegy és fél éve vagyok absztinens, ami azt illeti, hogy sem alkoholt, sem gyógyszert, sem semmilyen kábítószert nem használok

A drog önbizalmat ad, az alkohol felszabadít: a függőségek kialakulása mögött ott a kemény trauma

Az addiktológiai konzultáns szerint minden személyiségtípusnak megvan a maga függősége: a férfiakra az alkoholizmus, a drogfüggőség vagy a szerencsejáték jellemző inkább, míg a nőknél az étkezési zavarok, gyógyszer- vagy társfüggés fordul elő gyakrabban.

Nem vagyok függő, én nem a kocsmában iszom

Péter 34 éves volt, amikor először keresett rá, hogy mit is jelent az alkoholizmus. „Pedig akkor már vastagon benne voltam. Először tagadtam a dolgot, hiszen fiatal voltam, volt munkám és családom, az alkoholisták pedig nem ilyenek.” Egy multinál dolgozott jogi területen, megbecsült munkaerőnek számított. Talán ezért sem tették szóvá neki, hogy valami nincs rendben vele, amikor már munka közben is ivott.

"A függőség egy egész család betegsége" - interjú Bajzáth Sándor addiktológiai szakemberrel, felépülő függővel

Tizenöt évig volt szerfüggő, többek között intravénásan használt ópiátokat, amfetamint, kokaint. Amikor számos sikertelen leszokási kísérlet után utoljára hozta meg azt a döntést, hogy leáll a kábítószerekkel, már nem volt olyan négyzetcentiméter a testén, ahová tűt tudott volna szúrni, az ujját kis híján amputálni kellett, Hepatitis C-s lett, kihullottak a fogai, komoly tartozásai és rendőrségi ügyei voltak, az élete pedig több szempontból is veszélybe került. Bajzáth Sándor idén húsz éve tiszta, tizenöt éve pedig addiktológiai konzultánsként segít

Kínálásra nemet mondani, felvállalni

Szinte minden konzultáció során fel szokott merülni a kérdés: mit mondjon majd a kliens, ha kínálják társaságban. Most itt egy felépülő kliens személyes példája. Nyilván minden eset más, van ahol hasznos az ilyen szintű felvállalás, de előfordulhat, hogy ez kontraproduktiv tud lenni. Nekem, mivel ez a munkám, nem okoz problémát, de a felépülésem elején, amikor még nem függőkkel dolgoztam, hanem pl. szállodai recepciós voltam, én is gyakran gondban voltam, kivel milyen mértékben legyek kitárulkozó.

A nők titokban isznak vagy gyógyszert szednek – interjú Bajzáth Sándorral

„Semmi bajom nem lesz, ha esténként megiszom egy pohár bort” – ez csupán egy ártatlan kijelentés, vagy talán egy súlyos probléma kezdete? Vajon hol húzódik a következmények nélküli kortyolgatás és az alkoholfüggőség közötti határ? Hogyan isznak a nők, és hogyan a férfiak? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk alkoholról, alkoholistákról, árulkodó jelekről, titokban ivó anyákról és gyerekeikről.

Függőségeinkről. Beszélgetés Bajzáth Sándorral

Beszélgetés Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal függőségekről, szerhasználatról, rehabilitációról és a sorstárs segítő közösségek erejéről

Az intimitás együtt jár a sebezhetőséggel, de senki sem szeretne sebezhető lenni – interjú Bajzáth Sándorral

Akik alapvetően szeretetteljes és elfogadó környezetben nőttek fel, kisebb eséllyel válnak függővé – állítja Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, akinek szakmai hitelességét a személyes érintettsége is erősíti. A sokat látott szakembertől megkérdeztük azt is, hogy vajon tényleg találkozott-e már minden lehetséges helyzettel. Interjú egy végtelenül őszinte emberrel.

Bajzáth Sándor: Az érzelmileg elhanyagolt gyerekkor is megalapozhatja a függőség kialakulását

Nemrég jelent meg egy könyv a függőségből való felépülésről. A „Pörögnek a fejemben a filmkockák” nemcsak egy egyszerű addiktológiai szakkönyv és nem is csak szakembereknek szól: mindenki meríthet erőt a kötetben megszólaló, felépülő szenvedélybetegek történeteiből a hétköznapok kihívásainak rengetegében. Emellett viszont rámutat arra: a sztereotípiákkal szemben a függők sem csak velejéig romlott, sokszor a börtönt is megjárt emberek.

Addiktológus: Majka lépése érthető, de nem ezt kellett volna választania

Majka a Facebook-oldalán, és a Szegedi Ifjúsági Napokon egy koncert nyilvánossága előtt jelentette be, hogy szakít zenésztársával, Széki Attilával, Curtissel, annak súlyos drogproblémái miatt.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, szenvedélybeteg-segítő

Ha valakire ráillik a kifejezés, hogy tapasztalati szakember, az Bajzáth Sándor.

Legyőzték a szenvedélyüket

Bajzáth Sándor szenvedélybeteg-segítő maga is súlyos heronista volt, ma viszont már a leállni vágyó függőket támogatja.

Bajzi vagyok, függő

Tizenöt évet töltöttem el kényszeres és szenvedélyes kábítószer-használattal.

Mákja volt - Bajzáth Sándor szociális munkás a Kádár-korszak kábítószereiről

15 évig anyagozott, 15 éve tiszta. Egy most megjelent, a szocializmus kábítószerezési szokásairól szóló könyvben olvashatunk pokoljárásáról. A Repülök a gyógyszerrel azonban nem önéletrajz, Tóth Eszter Zsófia történész és Rácz József pszichiáter kutatásainak összegzése a hazai drogfogyasztás hőskoráról.

"Csak az aktív droghasználatot zártam le"

Nem érez nosztalgiát a képernyő iránt Szegvári Katalin tévés újságíró, és búcsút intett a múltnak Bajzáth Sándor felépülő drogfüggő, addiktológiai konzultáns hallgató is. Abban azért egyetértenek, hogy a függőségektől nem olyan könnyű szabadulni.

Nyolcszázezer alkoholista van az országban, és a gyerekeik lesznek az utánpótlás

Bajzáth Sándor tizenöt év szerhasználat után állt rá a felépülés útjára, hosszú rehab és évtizedek óta, máig tartó önismereti munka nyomán ma már ő segít súlyos függőknek és hozzátartozóiknak. Mégsem dőlhet hátra, mert a függőség élethosszig tartó figyelmet igényel - és ez jól is van így. Interjú.

Romantikafüggők: ők azok, akik az illúzióba szerelmesek

Holdfényben ringatózom egy csónakban a tavon, a kedvesem kezét szorongatva… Melyikünk ne vágyna ilyen romantikus élményre? De mi van akkor, ha valaki csak erre vágyik, ha élete minden egyes percét ennek megvalósítására szánja? Az már szenvedélybetegség. Ezzel küzdenek a romantikafüggők.

Meg tudod engedni magadnak a kokaint, tehát vagy valaki

A kokain ma már széles körben hozzáférhető, és státuszszimbólumként is működik, akárcsak a dizájnerdrogok, csak azok negatív értelemben – mondja Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns. Utóbbiak megjelenésével drasztikusan megváltozott az addiktológia helyzete, mert a szakemberek sem ismerik ezeket a vegyületeket, így azt sem tudják, hogyan segítsenek. A törvényhozók pedig észre fogják venni, mekkora hiba volt rázárni az ajtót gettóra, mert a problémák előbb-utóbb ki fognak mászni onnan.

A függőség családi betegség, a drogos gyerek pedig csak egy tünet

A drogfüggőség olyan téma, ami a mai napig sok helyen tabunak számít. Pedig a függőség, legyen szó alkohol-, gyógyszer-, drog-, vagy akár szerencsejáték-függőségről, rengeteg családot szakít szét, tesz tönkre. Bajzáth Sándor addiktológiai konzulenssel, az addikt.hu oldal készítőjével beszélgettem, aki maga is hosszú éveken keresztül volt aktív drogfogyasztó, sőt függő.

Írásom a drogrehabilitációmról. Megjelent a HVG Pszichológia 2014/2 számában. A megosztást megköszönöm!

Körülbelül tizenöt évet töltöttem el kényszeres és szenvedélyes kábítószerhasználattal. Ennek a mélypont elérésekor a komlói Leo Amici terápiás intézetben tudtam véget venni. Ma, a cikk írásakor tizenegy és fél éve vagyok absztinens, ami azt illeti, hogy sem alkoholt, sem gyógyszert, sem semmilyen kábítószert nem használok A terápiáimra többnyire a családi nyomás volt a fő motivációs erő, illetve a különböző rendőrségi ügyeim.

A Narcotics Anonymous – Névtelen Drogfüggők közössége, mint a józanság elérésének és megtartásának egyik lehetséges útja

„Az NA üzenete az, hogy egy függő, bármelyik függő, leállhat a szerhasználattal, elveszítheti a használat iránti vágyát, és megtalálhat egy új életet.” Jelen írásunkban egy olyan önkéntességen alapuló szervezet bemutatására vállalkoztunk, amelynek legfontosabb jellemzői a következők:

Hogyan kábítószereztek a magyar fiatalok a rendszerváltás után? - a Transindex.ro portálról

Míg az 1990-es évek elején még csak mákteát ittak, pár éven belül már gyakorlatilag bármit be lehetett szerezni. - a Transindex.ro portálról

Kábítószerfogyasztás a szocialista időszakban - a Transindex.ro portálról

Gyógyszerre ivás, szipuzás, recepthamisítás, máktea, kompót főzés, habszifon patronozás, kék hajnalka, a Hair: hívószavak a kábítószerfogyasztás 70-es és 80-as évekbeli magyarországi történetéhez. - a Transindex.ro portálról

„A megfelelő ember a megfelelő időben a megfelelő dolgot mondta” – beszélgetés Bajzáth Sándorral

Tizenöt év szerhasználat, kezdetben sok „enyém a világ, ezt az érzést kerestem”-élménnyel, majd egyre durvább mélypontokkal, leépüléssel, kilátástalansággal, összeomlással.

"Elkezdett rohadni az ujjam, alig tudták helyrehozni" - Egy drogos vallomása, aki 15 évig tolt

Bajzáth Sándor 15 évig volt kábítószerfüggő, tíz éve tiszta. Fogyasztott heroint, kokaint, metadont, altatókat - tulajdonképpen mindent, ami jött. Aztán, amikor már olyan mélyen volt, ahonnan nincs visszaút, az az ember karolta fel, aki először beszúrta neki a drogot. Ekkor már nem volt ép vénája, hetei lehettek hátra. Bajzi - ahogy mindenki hívja - most szociális munkásként dolgozik, ahol függőknek segít. Nemrégiben született egy kislánya, nem dohányzik, nem iszik, és boldog.

Drogprevenció: fogadóóra a moziban

Egy budapesti bevásárlóközpont egyik mozitermében hetente kétszer tartanak drogprevenciós tanórát középiskolásoknak.

Csillagszálló interjú Bajzival

Bajzi majd’ kicsattan az egészségtől, jön-megy, úszik, szórakozik és dolgozik, számlákat fizet, barátnője van. Mindezek a természetesnek tűnő dolgok tizenöt évre kimaradtak az életéből. A volt heroinhasználó ma másoknak segít függőségük kezelésében, hogy nekik is lehetőségük legyen folytatni félbehagyott életüket.